Naslovna stranica Pet, 20.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Komemoracija u Boričevcu
[ 28.7.2017. ]

'Neka se nakon Ivezića širi kult praštanja, jer mučeništvo je učvrstilo kršćansko zajedništvo', istaknuo biskup Bogović u Boričevcu predvodeći misu i obrede ukopa za ekshumirane žrtve obitelji Ivezić. Konačno je priznato dostojanstvo ukopa žrtvama obitelji Ivezić stradalim 1941. godine; mučeništvo je učvrstilo kršćansko zajedništvo; Crkva u Hrvata želi da se sva naša stratišta povežu Hrvatskim križnim putem – neke su od poruka umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koji je jučer predvodio misu za sve žrtve Boričevca, simbola stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu, i pogrebne obrede za 24 žrtve ekshumirane prošle godine od roda Ivezića u Dabinoj jami ponad Brotnja, općina Srb. Nakon toga je otkriven spomenik žrtvama Ivezića koji je podiglo Ministarstvo branitelja RH.

Konačno smo nakon 1941., i prvog posjeta Boričevcu 1996. godine, došli u poziciju da žrtvama Ivezića priznamo dostojanstvo ukopa, istaknuo je na početku biskup Bogović predvodeći komemoraciju u ime predsjednika HBK Želimira Puljića i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, zahvalivši državi što je omogućila komemoraciju. Prisjetio se kako je, kada je u Boričevac prvi puta došao za Malu Gospu 1996. godine, mislio što reći ljudima nakon tragedija između 1941. i 96. godine. 'Bili smo svjedoci goleme kalvarije za koju sam i sam osjećao krivnju. Prošla je 21 godina, niknula je obnovljena crkva, država više ne progoni narod, a ostaci Ivezića iz Dabine jame će nakon 76 godina biti uz javno poštovanje biti pokopani uz crkvu njihova krštenja. Njihov ispraćaj događa se na dan „prve puške“ kojoj se odavalo, a neki to i danas čine, poštovanje kao nekoj svetinji. Ne trebamo svi o istim događajima misliti na isti način. Ne želimo nikome osporavati da na tu pušku gleda kao na oslobodilačku, ali doista je krajnje vrijeme da smijemo, dapače da smo dužni govoriti i o njezinoj zločinačkoj strani. Njezini zločinački pucnjevi počeli su ovdje a poslije su odjekivali dugo po našim prostorima: oni su se čuli u Beiburgu i Križnim putovima, Jazovkama i drugim jamama i jazbinama, u novije vrijeme u Domovinskom ratu a posebno u Vukovaru. Zato danas imamo bar pravo tražiti da se prestane hvaliti zločinačka narav te puške, da se javno osudi njezin zločinački učinak', rekao je propovjednik.

Ti pucnji, nastavio je mons. Bogović, nisu jako dugo dopuštali da se čuju glasovi žrtava Boričevca, glas trogodišnjeg Jure Ivezića i glas 82-godišnjeg guslara Luke, i mnogih drugih iz Brotnje i Boričevca. 'Mi danas ne mrzimo, kao da nas je ta patnja oplemenila. Papa Ivan Pavao II jasno je rekao da neke ideologije imaju krivu antropologiju, nitko nema pravo nekome oduzeti dostojanstvo, život i pravo na grob. Neka vjetar odnese 1. pušku i neka se ovaj prostor konačno dekontaminira, a vlast neka istraži i druge jame po Hrvatskoj i Sloveniji, da se žrtve kršćanski pokopaju. Neka se nakon Ivezića širi kult praštanja, jer mučeništvo je učvrstilo kršćansko zajedništvo te je nastala kršćanska globalizacija. Papa Ivan Pavao II. nas je isto tako pozvao da u borbi za budućnost svijeta uključimo te evanđeoske graditelje zajedništva, mučenike i nevine žrtve, nakon čega smo mi izgradili CHM da bude stalni poticaj evanđeoske Hrvatske i zajedništva koje se ne hrani mržnjom prema nikome. Crkva u Hrvata ne traži da se svi zločini II. svjetskog rata kazne i procesuiraju; ona želi da se krene na spašavanje a ne na osuđivanje; da se diže cijena žrtvi, a ne mučiteljima, ranama a ne onima koji su ih nanijeli. Na Udbini su spomen ploče sa svih naših stratišta. Crkva u Hrvata želi da se sva naša stratišta povežu Hrvatskim križnim putem koji bi počeo u Bleiburgu, pa preko Vukovara došao na Krbavsko polje do CHM podno koje bi se izgradio Svehrvatski grob a svaka biskupija mogla bi imati na tom križnom putu svoje mjesto godišnjeg okupljanja', zaključio je biskup Bogović nakon čega je sudjelovao u obredu pokopa žrtava Ivezićevih te otkrivanju spomenika istima.

 
[ 18.7.2018. ] Kardinal Puljić čestitao vatrenima
[ 17.7.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 14.7.2018. ] Završilo 73. zasjedanje BKBiH
[ 11.7.2018. ] Kardinal Bozanić uputio sućut kardinalu Sodanu
[ 10.7.2018. ] Dubrovnik: Otvoren 'biskupski dom'
[ 9.7.2018. ] Glina: Spomen na tisuće ubijenih vojnika
[ 4.7.2018. ] Biskupi BKBiH pozvali na molitvu za Obiteljski dan
[ 2.7.2018. ] Karlovac domaćin 30. susreta misionara
[ 28.6.2018. ] Zagreb: Proslava Papina dana u sjedištu HBK-a
[ 26.6.2018. ] Deset je godina od uspostave Srijemske biskupije
[ 24.6.2018. ] Sisak: Otvorena šesta kuća Udruge Betlehem
[ 23.6.2018. ] Sisačka biskupija demantirala gradonačelnicu
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
 
 
Bl. Herman iz Reichenaua
Nazvan je 'miraculum saeculi' – čudom svoga stoljeća – a zbog marijanskih himana nazivaju ga i 'marijanskim naučiteljem'.
Detaljan pregled članka
 
Potrudi se!
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete