Naslovna stranica Ned, 19.11.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Split proslavio svetkovinu sv. Dujma
[ 7.5.2017. ]

'Životno svjedočanstvo sv. Dujma: radost u naviještanju riječi Božje, vjernost Crkvi i hrabrost u ispovijedanju vjere, i danas je neoslabljeno aktualno', istaknuo predvoditelj mise nadbiskup Becker. Proslava svetkovine sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita, bila je u znaku Godine posebnog naglaska na oca i očinstvo u Nadbiskupiji. Započela je tradicionalnom procesijom u kojoj je nošen svečev moćnik od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi gdje je misu predvodio mons. Hans – Josef Becker, nadbiskup iz njemačkog grada Paderborna.

'U Godini posvećenoj ocu i očinstvu upravo u sv. Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i vjernog duhovnog oca koji je svojim životom, riječima i djelima te svojim mučeništvom hrabro upućivao svoje duhovne sinove i kćeri na zajedničkog Oca Boga koji nas je toliko ljubio da smo u Sinu postali njegovi sinovi i kćeri'. Rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na početku slavlja naglasivši: 'Po zagovoru svetoga Dujma, molimo Boga Oca, izvor svakog roditeljstva, očinstva i majčinstva, da sve naše očeve učini sakramentom svoje očinske ljubavi. Željeli bismo da naši očevi, bilo biološki, bilo duhovni, bilo gradski, u svojim ulogama i institucijama, svojom molitvom i radom, odgovornom slobodom i zauzetim zalaganjem, pravednošću i poštenjem, radnim danom i nedjeljnim slavljem, u obitelji i društvu, budu ohrabrenje svojoj djeci i mladima u njihovim nesigurnostima, da im budu siguran putokaz u njihovim lutanjima, pouzdan oslonac u njihovim posrtanjima, jasni svjedoci istine u mentalitetu relativizma, da budu izvor i branitelji života u kulturi smrtnosti'.

Radost u naviještanju riječi Božje, vjernost Crkvi i hrabrost u ispovijedanju vjere – tri su značajke koje su od sv. Dujma ostale do danas – istaknuo je nadbiskup Becker govoreći u propovijedi o životu sveca koji je ono što je propovijedao svjedočio svojim životom i nije se bojao mučeništva. Radost, vjernost, hrabrost - životno svjedočanstvo sv. Dujma, koje je splitska crkva stoljećima sačuvala još je i danas neoslabljeno aktualno, rekao je propovjednik dodavši: 'Svi smo mi odgovorni da se poruka evanđelja i dalje prenosi u vrijeme koje dolazi. Taj nalog moramo radosno ispunjavati jer poruka koju netko širi žalosna lica nije ljudima privlačna i zanimljiva. Ako nas se doživljava kao radosne i otkupljene ljude, kao one kojima snaga evanđelja pomaže nositi i teške i tamne strane života, onda razvijamo misionarsku snagu'.

Nadbiskup Becker je nadalje istaknuo da je upravo u vremenu kada kršćanstvo Europe gubi na svojoj snazi od velikog značenja međusobno jačanje u vjeri i vjernosti Crkvi. Dodao je da je potrebno hrabrosti za ispovijedanje vjere, jer nitko ne zna što će daljnji razvoj u budućnosti sa sobom donijeti. 'Pritom sigurno znamo da u zadaći koja je pred nama, kakva god ona bila, nismo sami. Kao što Crkva uči, sveci nisu samo uzori koji su nekoć živjeli i ostavili nam poseban primjer života, oni i nadalje žive kod Boga u nebu, ondje su nam zagovornici koji nas u našem svjedočenju podupiru i osnažuju'.

Mons. Becker je poželio da sv. Dujam svima pomogne kako bi svoju vjeru uvjerljivo živjeli i prenosili poruku nade.

Nadbiskup Barišić je u riječima zahvale istaknuo da dvije nadbiskupije Padenborn i Splitsko-makarsku povezuje djelotvorna ljubav. Naime, tijekom Domovinskog rata iskazano je prijateljstvo i solidarnost kroz pomoć Caritasu i izbjeglicama koje su bile smještene na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Po završetku rata stizala je pomoć za obnovu razorenih crkvenih objekata.

Koncelebranti u slavlju na splitskoj Rivi, uz domaćina nadbiskupa Barišića, bili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, biskupi: hvarski Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić, kotorski Ilija Janjić, gospićko-senjski Zdenko Križić, šibenski Tomislav Rogić, redovnički provincijali i brojni svećenici, a u slavlju su uz brojne vjernike i hodočasnike sudjelovali i predstavnici gradske, županijske i državne vlasti.

Dodajmo i to da je moćnik sv. Dujma po tradiciji otvoren sinoć na uočnicu blagdana. Tom prigodom nadbiskup Barišić je istaknuo da je sveti Dujam svjedočio i naviještao Boga Oca, Boga ljubavi, koji nam je očitovao svoje Očinsko lice u svome sinu Isusu Kristu. U godini posebnog naglaska na oca i očinstvo potaknuo je vjernike na molitvu Gospodinu da po zagovoru sv. Dujma sve naše očeve učini sakramentom svoje očinske ljubavi.

 
[ 18.11.2017. ] Misa za žrtve Vukovara
[ 16.11.2017. ] Pomoć nadbiskupije bolnici u Zadru
[ 15.11.2017. ] Biskup Uzinić na slavlju sv. Nikole Tavelića
[ 13.11.2017. ] Spomenik Majke Terezije na Trsatu
[ 10.11.2017. ] Angažman Crkve u Europskoj godini kulturne baštine
[ 10.11.2017. ] Biskup Košić o gradnji spomenika bl. Stepincu
[ 9.11.2017. ] Zadarski svećenici o očinstvu i majčinstvu
[ 9.11.2017. ] Svećenički sabor Banjalučke biskupije
[ 7.11.2017. ] Kardinal poziva na obilježavanje 19. studenoga
[ 6.11.2017. ] Spomendan bl. Serafina Glasnovića Kodića
[ 3.11.2017. ] Započelo 71. plenarno zasjedanje BK BiH
[ 3.11.2017. ] Drvarski katolici dvostruko obespravljeni!
[ 2.11.2017. ] Svetkovina Svih svetih
[ 2.11.2017. ] Dani socijalne zauzetosti u Splitu
[ 31.10.2017. ] Kardinal Parolin na misi u katedrali u Zagrebu
[ 30.10.2017. ] Kardinal Parolin na HKS-u
[ 28.10.2017. ] Vrhbosanska nadb. posvećena Bezgr. Srcu Marijinu
[ 27.10.2017. ] Program dolaska kardinala Parolina
[ 26.10.2017. ] Biografija kardinala Parolina
[ 25.10.2017. ] Pastoral studenata u Požegi i Virovitici
 
 
Sveta Janja Asiška
Uz sestru sv. Klare, Janju Asišku, Crkva se danas spominje i svete Matilde von Hackenborn, koja je promicala pobožnost Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Priča o slobodi
Iz pera vjeroučiteljice Natalije Lidije Kivač
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete