Naslovna stranica Pet, 22.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Najavljen bogat program na Trsatu
[ 4.5.2017. ]

Najavljen program proslave svetkovine Majke Božje Trsatske i 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat U franjevačkom samostanu svetišta Majke Božje Trsatske u četvrtak 4. svibnja održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program proslave svetkovine Majke Božje Trsatske i 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat. Program proslave predstavio je čuvar Trsatskog svetišta i gvardijan franjevačkog samostana fra Antun Jesenović, a svečani koncert najljepših marijanskih skladbi koji će u nedjelju 7. svibnja održati Schola Cantorum Rijeka, najavila je zborovođa Ingrid Haller.

Ovogodišnja svetkovina Majke Božje Trsatske u ozračju je proslave 650. obljetnice čudotvorne slike Majke Milosti koju je Trsatskom svetištu darovao papa Urban V., 1367. kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kućice. Svetkovina Majke Božje Trsatske ujedno je i početak nove hodočasničke godine, najavio je gvardijan Jesenović. Trodnevna duhovna priprava počinje u nedjelju 7. svibnja zavjetnim hodočašćem pomoraca, dok će u ponedjeljak 8. svibnja na Trsat hodočastiti redovnice, redovnici i osobe posvećenog života grada Rijeke i okolice. Posljednji dan duhovne priprave, utorak 9. svibnja, hodočasnički dan je za članove udruga i molitvenih zajednica: Udruga Vojske Bezgrešne, Vinka Paulskoga, Marijina legija, članovi Schönstattske Gospe, Zajednica Krista Kralja i drugih udruga. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodit će fra Tomislav Šanko. Marijanske pobožnosti su u 18 sati, a mise će biti slavljene u 18.30 sati.

Središnja proslava svetkovine Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke, je u srijedu 10. svibnja. Mise će biti slavljene u 7, 8, 9, 10, 11 i 18.30 sati. Za franjevačku provinciju to je veliki blagdan jer su franjevci posvećeni Gospi Trsatskoj kojoj je službeni naziv Majka Božja Trsatska od Nazaretske kućice. Zavjetnu misu franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u 11 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak. Središnja proslava je u 18.30 kada će hodočasničku procesiju i zavjetnu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u Trsatskom perivoju predvoditi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje animirat će združeni zborovi svetišta Majke Božje Trsatske i svetišta Sveta Mati slobode iz Zagreba.

Gvardijan je najavio proslava 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist i nalazi se iza glavnog oltara u trsatskoj bazilici. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe održala se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa, a Sveti Otac je već u 15. st. dopustio poseban oprost onima koji ju pohode.

Svečana proslava dolaska slika na Trsat bit će 1. srpnja, najavio je gvardijan Jesenović. Papin delegat bit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će predvoditi misno slavlje u 11 sati. Uz njega, imenovana su još dvojica izaslanika - delegata iz Riječke nadbiskupije, mons. Nikola Imbrišak i ja, rekao je gvardijan.
U sklopu proslave svetkovine Majke Božje Trsatske, čuvarice grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat i zavjetnog hodočašća pomoraca u najstarije živuće marijansko svetište u Hrvatskoj, ono na Trsatu te Majčina dana, Schola Cantorum Rijeka u nedjelju 7. svibnja održat će koncert najljepših marijanskih pjesama. Početak koncerta je u 20 sati, a program je najavila zborovođa Haller. „Schola Cantorum Rijeka zbor je koji izvodi koncertno duhovnu glazbu. Ovom prigodom pripremili smo poseban program kojega smo nazvali 'Svetoj Majci s ljubavlju' u kojemu će se nizati zborski odlomci sa solističkim nastupima. Zbor će tijekom koncerta imati i dvije praizvedbe, „Zdravo Marijo' Božidara Baumgartena i „Ave Maria' Michaela Nikolića koji je član zbora.'

Na kraju konferencije gvardijan je podsjetio kako je crkva Majke Božje Trsatske do ovogodišnje proslave blagdana Krista Kralja, oprosna crkva u kojoj se uz ispunjenje zadanih uvjeta može dobiti potpuni oprost.

 
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
[ 5.6.2018. ] U Rijeci najavljen program proslave Sv.Vida
[ 2.6.2018. ] Otvoren 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 27.5.2018. ] Priopćenje franjevaca konventualaca
[ 25.5.2018. ] Biskupi Slavonske crkvene pokrajine u Srijemu
[ 24.5.2018. ] Splitski svećenici na susretu u Vepricu
[ 23.5.2018. ] Priopćenje Hvarske biskupije
[ 22.5.2018. ] Hrvati u Njemačkoj na hodočašćima
[ 22.5.2018. ] Mise za maturante u Požegi i Zagrebu
[ 22.5.2018. ] Blagdan Marije Majke Crkve u Trnovčici
[ 22.5.2018. ] Proslavljen Dan Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci
[ 21.5.2018. ] Održano 60. Međunarodno vojno hodočašće
 
 
Sveti biskupi Paulin i Ivan Fisher
Biti svet znači životom svjedočiti za Krista. Učinila su to i dvojica biskupa kojih se danas sjećamo.
Detaljan pregled članka
 
Bog te vidio!
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete