Naslovna stranica Sri, 20.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali
[ 4.4.2017. ]

O.Mijo Nikić: 'Tko sebe voli taj sebe disciplinira. Tko sebe ne voli, taj živi u psihološkom i moralnom neredu'
Korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali koja se redovito održava u tjednu prije Velikog tjedna počela je u ponedjeljak 3. travnja. Predvoditelj prva tri dana duhovne obnove je o. Mijo Nikić, a ostala tri dana o. Ivan Ike Mandurić. Program duhovne obnove nudi vjernicima mogućnost za privatni razgovor s voditeljima obnove već od 15.30 sati poslijepodne, nakon čega slijedi razmatranje u katedrali, pobožnosti križnog puta ili krunica, misno slavlje te klanjanje Presvetom u utorak i petak.
U propovijedi prvog misnog slavlja duhovne obnove o. Nikić je uvodno rekao kako je poziv na duhovnu obnovu poziv na obraćenje, vraćanje samome sebi i življenje u istini, prije proslave Uskrsa. Duhovno se obnavljati znači voditi borbu na tri 'bojišta': protiv sotonskih sila, protiv duha ovoga svijeta i protiv požude u vlastitom srcu, a sve to nije lako.
Boga ništa ne veseli kao obraćenje jednog grešnika, citirao je propovjednik jednog sveca i potkrijepio to navodima iz Svetog pisama. Potom je govorio više o svakoj od tri borbe koje čovjek treba voditi na putu obraćenja, a koje se, uz Božju pomoć, može uspješno voditi.
O borbi protiv sotonskih sila propovjednik je istaknuo kako se tu ne radi o zlu općenito nego o Zlu, sili koja laže i ubija, koja ima inteligenciju i duhovne sposobnosti jače od ljudske i upotrebljava ih da čini zlo napastujući ljude kako bi ih odveo od Boga. Podsjetio je na učenje da se tu radi o palom anđelu te istaknuo da ljudi nisu nemoćni pred sotonskom silom koja je ipak pobijeđena sila kojoj se treba suprotstaviti. Nažalost, mi često šurujemo s tom silom umjesto da joj se suprotstavimo, rekao je. „Kad istinski i nesebično ljubimo, kad duh Božji djeluje u nama, mi tada umanjujemo moć Sotone', zaključio je.

Govoreći o duhu ovog svijeta, o. Nikić rekao je kako on ima u rukama bogatstva ovoga svijeta i širi svoje ideje. Naveo je New age kao jednu od ideologija modernog svijeta koja Isusa Krista izjednačuje s drugim velikanima i neutralizira ga, a apsolutizira čovjeka. „Velike su to iluzije koje odvode čovjeka u propast', rekao je i naveo još neke druge slične ideologije koje nastoje zarobiti kršćane i iščupati Boga iz njihova srca. Preporučio je vjernicima da svaki dan pročitaju nešto iz Svetog pisama, koje je 'mač duha', da se odupru duhu svijeta.

„Najteža je borba ona koju treba voditi sa samim sobom, tu su požude vlastitog srca', rekao je propovjednik te skrenuo pozornost kako čovjek u svom srcu ima i negativne porive, zato je važno slijediti ne bilo kakvo 'srce' nego 'obraćeno srce'. Iskrenim kajanjem se ljudsko srce obraća tako da ni tu čovjek nije nemoćan i ima sredstva koja može upotrijebiti jer Bog je uvijek spreman oprostiti.

„Putem obraćenja aktivira se ono najljepše u nama. Tko počne živjeti da sebi udovoljava, on zablokira one sposobnosti u sebi da učini nešto veliko u životu. To je jedan psihološki zakon. Tko sebe voli taj sebe disciplinira. Tko sebe ne voli, taj živi u neredu, psihološkom i moralnom', poručio je propovjednik. „Kada se trudimo odupirati zlu, kad ne damo da nas zarobi duh ovoga svijeta, kad ne damo da nas vlastite požude vode u propast tada aktiviramo u sebi one pozitivne stvari, darove koje je Bog u nas stavio, i bit će to na sreću i radost našu i svih s kojima živimo', rekao je o. Nikić.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi. Katedralni župnik don Stanko Lasić zahvalio je propovjedniku te najavio sve sadržaje korizmene duhovne obnove koja se nastavlja svake večeri ovoga tjedna prema najavljenom programu i pozvao vjernike na sudjelovanje. Korizmene duhovne obnove u povijesti Dubrovnika osobito u vrijeme Dubrovačke Republike imale su značajno mjesto, pa su se dobri propovjednici tražili i rezervirali mjesecima unaprijed. (IKA)

 
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
[ 5.6.2018. ] U Rijeci najavljen program proslave Sv.Vida
[ 2.6.2018. ] Otvoren 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 27.5.2018. ] Priopćenje franjevaca konventualaca
[ 25.5.2018. ] Biskupi Slavonske crkvene pokrajine u Srijemu
[ 24.5.2018. ] Splitski svećenici na susretu u Vepricu
[ 23.5.2018. ] Priopćenje Hvarske biskupije
[ 22.5.2018. ] Hrvati u Njemačkoj na hodočašćima
[ 22.5.2018. ] Mise za maturante u Požegi i Zagrebu
[ 22.5.2018. ] Blagdan Marije Majke Crkve u Trnovčici
[ 22.5.2018. ] Proslavljen Dan Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci
[ 21.5.2018. ] Održano 60. Međunarodno vojno hodočašće
 
 
Bl. Margareta Ebner
Srednjovjekovna mističarka, proživljena iskustva opisuje u svom poznatom djelu 'Dnevnik'.
Detaljan pregled članka
 
Što ti kažeš, tko sam ja?
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete