Naslovna stranica Ned, 30.4.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
DominkS iz Žepča, pobjednik Uskrs festa 2016.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Treće zasjedanje Druge sinode Zg. nadbiskupije
[ 1.4.2017. ]

Uspostava jedinstvenog Povjerenstva za liturgiju Zagrebačke nadbiskupije - jedan od prvih plodova Sinode. S radom započinje 1. rujna!
Uspostavljanje jedinstvenog nadbiskupijskog Povjerenstva za liturgiju zasigurno je jedan od prvih plodova Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i - s ciljem učinkovitijeg i sustavnijeg rješavanja pojedinih pitanja - novo će Povjerenstvo biti sastavljeno od nekoliko odjela: za liturgijski pastoral, liturgijsku službu, za glazbu i za liturgijsku umjetnost i arhitekturu.

Objavio je to kardinal Josip Bozanić na otvaranju novog - ukupno trećeg - dvodnevnog zasjedanja Druge nadbiskupijske sinode ovoga puta na temu 'Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja'. Primljeno je petnaestero novih članova i u radu ovoga dijela Druge sinode sudjeluju naši metropoliti; od sinoć mons. Marin Barišić i mons. Ivan Devčić, a danas će im se priključiti đakovački metropolit mons. Đuro Hranić.

Povjerenstvo za liturgiju Zagrebačke nadbiskupije započet će svojim djelovanjem 1. rujna, naglasio je zagrebački nadbiskup, napominjući da je sa prethodnog drugog zasjedanja, prije nešto više od mjesec dana - na temu 'Crkva zagrebačka u slavljenju Kristovih sakramenata' – pripremljeno 56 prijedloga za današnje glasovanje s time da su uvažene i pristigle pisane primjedbe nekih članova Sinode. Kardinal je u nastavku, uz ostalo, pojasnio da sinodski proces može ponekad izgledati spor. On traži askezu srca i vježbanje slušanja s otvorenim srcem za riječi svoje sestre ili brata u Kristu, pitajući se 'kako se u tim riječima – koje ponekad mogu izgledati jednostavne - odražava nadahnuće Duha Svetoga'. 'Čini mi se da sinodski proces u prvom redu sazrijeva upravo po međusobnom strpljivom slušanju. Naravno to iziskuje napor. Imam iskustvo rimskih sinoda gdje sam svakodnevno slušao i do sedam sati, a sinode su trajale neprekidno oko tri tjedna. Međutim, na kraju takvog procesa uspijeva se doći do zajedničkog stajališta. A sve to traži otvoreno, a ponekad i naporno, slušanje koje stvara zajedništvo i omogućuje razlučivanje'.

Ovo treće sinodsko zasjedanje – rekao je također kardinal – opširno je i u mnogim stvarnostima veoma konkretno, jer zahvaća Otajstvo Crkve u zajedništvu života, poziva i poslanja: župa, obitelj, zaređeni službenici, posvećene osobe, vjernici laici. Prigodnu riječ pozdrava izrekli su i gosti.

'Uzoriti kardinal me pozvao, i zahvaljujem na ovom pozivu, da ne pratim tek sa distance rad Sinode, već da mogu biti i etapni suputnik vašega „sin – hodosa'. Svi smo mi zajedno na istom Putu, te razmišljanja i plodovi Sinode blagoslov su i poticaj svim našim nad/biskupijama u hrvatskom narodu, pa i šire', istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dok je riječki metropolit nadbiskup Ivan Devčić rekao: Veoma temeljit radni dokument vaše Druge sinode potvrda je njezine ozbiljne pripreme, a time i jamstvo da će takvo biti cijelo zasjedanje, kao i zaključci, smjernice i norme za daljnji život i djelovanje Zagrebačke nadbiskupije.

Za kraj dodajmo da je kardinal Bozanić obznanio da kroz ostvareni sinodski rad postaju sve jasnija određena usmjerenja i izgrađuju se nosiva zajednička stajališta za nove smjernice u povezivanju različitih stvarnosti nadbiskupijske zajednice, a najavio je i za 16. rujna zajedničko jednodnevno hodočašće za sve članove Sinode u nacionalno Svetište Svetog Josipa u Karlovcu i u Stepinčev Krašić.

 
[ 30.4.2017. ] Objavljeno ime domaćina idućeg SHKM-a 2020.
[ 27.4.2017. ] Nuncij D'Errico završava službu u Hrvatskoj
[ 26.4.2017. ] Isusovačka služba za izbjeglice upozorava
[ 25.4.2017. ] Obljetnica dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
[ 24.4.2017. ] Konferencija za novinare povodom SHKM
[ 22.4.2017. ] Sastanak Mješovite komisije HBK i SPC
[ 21.4.2017. ] Otvoreno pismo kulturnim ustanovama
[ 20.4.2017. ] Mons. Komarica prozvao hrvatske političare u BiH
[ 19.4.2017. ] Preminuo mons. Antun Bogetić
[ 19.4.2017. ] 25 godina gradića Faro u Križevcima
[ 19.4.2017. ] Fra Ivo Martinović novi provincijal TOR
[ 19.4.2017. ] 10 dana do SHKM u Vukovaru
[ 18.4.2017. ] Trebinje: Povijesni posjet monasima i monahinjama
[ 16.4.2017. ] Sretan Uskrs u ime pape Franje
[ 13.4.2017. ] Uskrsne čestitke pravoslavnima
[ 12.4.2017. ] Uskrsna poruka kardinala Bozanića
[ 7.4.2017. ] Dan molitve za žrtve spolnog zlostavljanja
[ 6.4.2017. ] Mons. Hoser se susreo s novinarima
[ 4.4.2017. ] Duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali
[ 1.4.2017. ] Treće zasjedanje Druge sinode Zg. nadbiskupije
 
 
Sveti Pio V.
I kao papa nastavio je živjeti skromno i jednostavno. Provodio je odluke Tridentskog sabora.
Detaljan pregled članka
 
Oduzetost
Autor: vlč. Matej Glavica
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete